last van rouwvliegjes?

Wat zijn rouwvliegjes?
Ondanks de naam zijn rouwvliegjes helemaal geen vliegen, maar muggen! Deze mug wordt ook wel rouwmug of rouwvarenmug genoemd. Officieel heet dit beestje varenrouwmug en deze mug prikt niet. De rouwvlieg lijkt erg op de fruitvlieg, alleen dan nóg kleiner. Ze zijn ook iets minder zwart dan de fruitvlieg en langwerpiger. Kijk naar de ogen om een fruitvlieg te onderscheiden van een rouwvliegje: de ogen van een fruitvlieg zijn namelijk rood. De rouwvlieg is tussen de 4 en 5 mm lang en de larve tussen de 5 en 12 mm. De larven zijn ivoor van kleur. De eitjes zijn heel erg klein, tot 0,25 mm en gelig wit van kleur. Waar je de vliegjes vooral aan herkent is de plek waar ze zitten: ze komen niet op fruitafval af maar op je planten en zitten daar in de aarde, op of rond je plant. Je ziet ze meestal het eerst als je je plant water geeft en de vliegjes opvliegen.
Fruitvliegje of rouwvliegje: ontdek de verschillen - Pokon - Groen doet je  goed
 
Symptomen
De muggen zelf veroorzaken geen schade aan de plant, de larven daar in tegen wel. Die onttrekken voedingstoffen uit de wortels van de plant, waardoor ze vooral voor jonge plantjes gevaarlijk zijn. Het is belangrijk deze muggen te bestrijden, alleen al omdat je ze binnen kortste keren in alle hoeken van het his ziet rondvliegen en ze zich razendsnel vermenigvuldigen! 

 

 

Rouwvliegjes bestrijden
Zoals al gezegd zijn rouwvliegjes niet makkelijk te bestrijden. Er wordt wel vaak gezegd: koop maar een nieuwe plant, want daar kom je nooit meer vanaf. Je plant weggooien en vervangen is inderdaad een manier om van de vliegjes in je plant af te komen, maar is natuurlijk een allerlaatste redmiddel. Zet de besmette plant wel zo snel mogelijk weg van de andere planten, zodat het probleem zich niet verspreidt. Wij hebben alle bestrijdingstips voor rouwvliegen voor je verzameld. Succes!
Plant uitdrogen tegen rouwvliegjes
Rouwvliegjes houden van vocht. Laat je plant uitdrogen! Niet elke plant is hier even goed tegen bestand, maar de vliegjes zullen uiteindelijk wel vertrekken. Bekijk per plant hoe ver je kunt gaan voor de plant last ondervindt. Moet je toch weer water geven, zet dan je plant in een bakje water of vul een plantenschotel met water waar je de plant (in kweekpot) in zet. Misschien moet je de plant er even voor verpotten, maar door van onderaf water te geven blijft de bovenste laag droog en dat is waar de rouwvarenmug en de eitjes zitten.
Nieuwe aarde tegen rouwvliegjes
Vervang de aarde! Haal de plant uit zijn pot en haal voorzichtig alle aarde uit de wortels. Dit werkt het makkelijkst als je de plant eerst hebt laten uitdrogen. Spoel de wortels daarna goed schoon met water en maak de pot zelf schoon met kokend water. Zet de plant vervolgens terug in geheel nieuwe potgrond. Iets minder rigoureus is het vervangen van alleen de bovenste 5 cm aarde, hierin bevinden de larven zich. Pas hierna de volgende tip toe, want er is natuurlijk altijd een kans dat je een larve van de rouwvlieg hebt gemist.

Zand tegen rouwvliegjes
Leg een laag zand (bijvoorbeeld uit de zandbak) over de aarde. Het zand blokkeert de lucht en de larven zullen afsterven. Ook komt de varenrouwmug er niet doorheen om nieuwe eitjes te leggen, ze legt deze niet in het zand. Laat het zand maximaal 2 weken bij je plant liggen, want anders zullen de wortels ook afsterven door zuurstofgebrek.
Je kunt de potgrond ook afdekken bijvoorbeeld huishoudfolie, dit doet hetzelfde als zand. Zorg wel dat je geen gaatjes open laat, dat lukt niet bij elke plant!
Kaneel tegen rouwvliegjes
Kaneel schijnt rouwvliegjes te weren, maar de resultaten zijn wisselend. Giet wat kaneelpoeder op de potgrond of maak er een extract van. Kook hiervoor een liter water met 2 eetlepels kaneel en geef het water aan je plant.


Aaltjes tegen rouwvliegjes
De beste natuurlijke bestrijding tegen rouwvliegjes zijn aaltjes. De aaltjes dringen de larven binnen waar ze een bacterie afscheiden die dodelijk is. In de dode larf ontstaat vervolgens een nieuwe generatie aaltjes, welke op zoek gaan naar een nieuw ' slachtoffer ' . Op deze manier doden de aaltjes de larven van de rouwvlieg. Zodra er geen larven meer zijn, zullen de aaltjes vanzelf ook doodgaan. Aaltjes giet je heel makkelijk met wat water bij de plant. Hou hierna de aarde vochtig, anders gaan de aaltjes dood.
Good luck!