Bladluis herkennen: heeft mijn kamerplant bladluis?
Bladluis herkennen is niet al te makkelijk. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten, met verschillende kleuren. Toch zijn er een aantal gezamenlijke kenmerken van bladluis:
Bladluis herkennen is niet al te makkelijk. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten, met verschillende kleuren. Toch zijn er een aantal gezamenlijke kenmerken van bladluis:
Een bladluis-plaag is niet alleen te herkennen aan de beestjes zelf, maar ook aan jouw kamerplant. Kenmerken van een plant die besmet is met bladluis:
Bladluis verspreidt zich vooral door tocht, via kleding of door te vliegen. Hier is helaas weinig aan te doen. Het enige wat je kunt voorkomen, is bladluis besmetting door tocht. Dit doe je door jouw kamerplant niet op een tochtige plek te plaatsen. Besmetting via kleding of doordat bladluizen zelf naar jouw plant vliegen, is natuurlijk lastig te voorkomen.
Of de gezondheid van een plant helpt bij het voorkomen van een bladluis-plaag, is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen geven aan dat goede of slechte verzorging geen verschil maakt. Andere bronnen geven juist aan dat bladluis wordt aangetrokken tot de geur van zwakke planten. Waar alle bronnen het over eens zijn, is dat bladluizen graag van nieuwe bladeren en ontwikkelende plantdelen eten. En een plant die nieuwe bladeren aanmaakt, is doorgaans een gezonde plant. Dit zou erop wijzen dat bladluizen worden aangetrokken tot de geur van gezonde planten. Maar om jouw plant nou slecht te verzorgen zodat deze niet besmet raakt, is natuurlijk ook geen oplossing. Verwarrend!
Vul een plantenspuit en voeg een scheut afwasmiddel toe. Mix het goed door elkaar, en spray de besmette plant volledig. Vergeet niet de onderkant van de bladeren en stelen mee te nemen. Is de bladluis plaag na een week nog niet bestreden? Herhaal dan de behandeling.
Vul een plantenspuit en voeg een scheut azijn toe. Mix het goed door elkaar, en spray de besmette plant volledig. Vergeet niet de onderkant van de bladeren en stelen mee te nemen. Is de bladluis plaag na een week nog niet bestreden? Herhaal dan de behandeling. Let op: azijn is geen zachtaardig middel. Gebruik dit middel niet bij gevoelige planten.
De planten kunnen een beetje vettig aanvoelen nadat ze zijn besproeid, maar dit verdwijnt na verloop van tijd.
Je kunt bladluis eventueel gewoon met koud water bestrijden. De kou en vochtigheid is namelijk dodelijk. Deze behandeling is wel iets minder effectief dan de bovenstaande opties, en kun je het beste na een paar dagen herhalen.
Natuurlijk zijn er allerlei chemische middelen beschikbaar om bladluis te bestrijden, maar we raden dit sterk af. Gif is misschien effectief in de bestrijding van bladluis, maar het kan jouw planten ook behoorlijk beschadigen.
Zoals je hebt gelezen eten bladluizen planten, wat natuurlijk nooit ideaal is. Maar wat is de schade op lange termijn? Kan bladluis echt kwaad? Het antwoord is, kort door de bocht, ja. Bladluis kan zeker kwaad voor jouw kamerplant. En wel op 3 manieren: