Help! Ik heb last van trips!
Hoe herken ik trips?
Tripsen zijn zo klein, tot 1 mm groot, dat je ze zonder vergrootglas niet kunt onderscheiden en alleen heel kleine streepjes of stipjes op het blad kunt zien. Om zeker te weten dat je met dit ongedierte te maken hebt kun je voorzichtig tegen de kleine puntjes aantikken, de tripsen gaan dan bewegen. Er zijn ongeveer 7.000 trips soorten bekend. Het zijn langwerpige insecten en ze kunnen zwart, bruin, geel, transparant (wit) of zwart/wit gestreept zijn. Ze hebben kleine vleugeltjes met franjes aan de achterzijde, maar het zijn geen goede vliegers. De trips maakt slim gebruik van windomstandigheden en luchtstromen om in de lucht vooruit te komen. Helaas is dit wel goed genoeg om van plant tot plant te komen en daarin zijn ze niet kieskeurig, de trips lust alle planten! Wel hebben ze bij voorkeur planten met dunne bladeren, dus blijven cactussen en vetplanten vaker vrij van dit ongedierte.
Waar komt de trips vandaan?
Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar. Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid. In droge warmte zal je de trips dus eerder tegenkomen én plant de trips zich ook veel sneller voort dan in vochtige kou. Als het te koud is dan kruipen tripsen onder de grond om te 'overwinteren' en zijn dus helemaal niet meer actief.
Hoe plant de trips zich voort?
Trips vrouwtjes leggen eitjes in het bladweefsel. Deze eitjes komen na 8 dagen uit en de larven leven samen in groepjes. Als ze ouder worden verspreiden ze zich. Een trips ontwikkelt zich in diverse stadia: van ei tot larve tot voorpop tot pop. Daarna is het een volwassen trips met vleugels. De pops vind je op donkere plekken of onder de grond. Het gehele proces van ei tot trips duurt zo’n 10 tot 30 dagen, afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer, hoe sneller. Een volwassen trips leeft ongeveer 75 dagen en een vrouwtje legt dan zo’n 2 tot 5 eieren per dag. Hier heeft ze niet eens een mannetje trips voor nodig! Reken je probleem maar uit…
Wat doen tripsen?
Tripsen voeden zich met plantsappen en prikken in de bladeren om de cellen leeg te kunnen zuigen. Dit zorgt voor grijze, zilverkleurige of goudkleurige vlekken op je bladeren. Donkergroene vlekjes op dit verkleurde stuk blad bevat de uitwerpselen van de trips. Daarnaast eten ze ook stuifmeel en richten ze zich vooral op weke delen van de plant, zoals nieuw blad, knoppen en bloemen.
De plant verzwakt door het verlies van de sappen. Nieuw blad wordt minder snel gevormd en bladeren kunnen zelfs helemaal uitdrogen door de schade van de tripsen. Bloemen verkleuren of misvormen en door de aantasting kunnen rare vertakkingen ontstaan waardoor de plant rare vergroeiingen kan krijgen. Ook draagt de trips virussen bij zich, welke overgedragen kunnen worden op de plant. Hier kan je plant aan dood gaan.
Trips bestrijden
Zodra je last krijgt van tripsen moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Doordat ze kunnen vliegen en zich zo snel voortplanten zit je snel met een plaag op al je planten. Het is erg lastig om van tripsen af te komen, maar de aanhouder wint.
Plant in quarantaine
Zie je een trips op je plant? Zet de plant dan zo snel mogelijk in een andere kamer, zonder andere planten. Bij voorkeur in een kamer met een lage luchtvochtigheid. Mocht je kiezen voor een schuur of andere ruimte waar het relatief koud is, pas dan wel op. Als je geen tripsen meer ziet, dan betekent dit niet dat ze weg zijn. Ze kunnen ook in de aarde zijn gekropen en kruipen dan vrolijk weer tevoorschijn als het behaaglijker voor ze wordt.
Tripsen wegvegen
De meest makkelijke en snelle manier om tripsen van je plant te krijgen, is om ze simpelweg weg te vegen met een vochtige doek. Kijk hier ook goed in de oksels van de plant en op moeilijk bereikbare plekjes en doe voorzichtig met de bladeren. Hierdoor ben je van een hoop insectjes af, maar het is natuurlijk wel erg lastig om alle trips hiermee weg te krijgen. Je kunt dit proces uiteraard wel herhalen zo vaak als nodig is.
Potgrond verwijderen
Aangezien de trips ook in je potgrond kan gaan zitten, kun je deze vervangen. Het is dan handig als je je plant een tijdje op water zet, dan weet je zeker dat ze er ook niet zomaar in terug kruipen. Je plant op water zetten heet hydroponie.

Natuurlijke vijanden van de trips
Roofmijten en roofwantsen eten de eitjes, larven en volwassen trips en zijn dus een ideale natuurlijke bestrijding van de tripsen.
Spray met spiritus en groene zeep
De trips zijn lastig te bestrijden, hij is in de afgelopen decennia immuun geworden tegen veel pesticiden en insecticiden. Gebruik voor de bestrijding van trips een chemisch bestrijdingsmiddel. Let hierbij op dat je dit herhaaldelijk aanbrengt en goed alle delen van de plaag besproeit.
De huis tuin en keuken tip tegen trips is als volgt; Spoel de plaag met water en een oplossing van groene zeep (20gram per liter water) en 10 ml brandspiritus of Ethanol. Hiermee besproei je dan de plant een aantal keer per week totdat de plaag weg is.
Biologische bestrijdingsmiddelen
Aaltjes, ideaal om de tripspoppen te bestrijden. Voordat trips volwassen wordt verpoppen de beestjes zich op de grond. Wanneer je aaltjes aanbrengt zal deze stadia van trips bestreden worden. Een effectief middel om ernstige plagen te voorkomen.