Dopluis & Schildluis
Verkleuren of vervormen de bladeren van jouw tuin- of kamerplanten en ontdek je kleine, insecten op jouw tuin- of kamerplanten? Dan is de kans groot dat je last hebt van dopluizen en/of schildluizen. Gelukkig ben je met onze handige tips en producten zo van de dopluizen en/of schildluizen af.
Het verschil tussen de dopluis en schildluis
Dopluis
De dopluis is een 4 mm lange luis die vaak wordt verward met de schildluis. Ook de dopluis heeft een schild dat hem beschermt, alleen is dit in de vorm van een dopje. Wanneer de dopluis nog jong is, zijn ze plat en licht van kleur. Wanneer ze volwassen zijn, herken je alleen de vrouwtjes aan hun schild. Dit schild is vergroeid met hun lichaam, maar daaronder zit een enorme hoeveelheid eitjes. Uit de eitjes ontwikkelen zich de zogenaamde crawlers, dit zijn de jongen van de dopluis. Volwassen dopluizen zitten vaak stil op één plek. Vaak in de nerven van het blad of juist op de stengel. De crawlers zijn daarentegen actief en kruipen de hele plant over.
De dopluis zuigt de voedingsstoffen van jouw planten op, waardoor de bladeren geel worden en kunnen uitvallen. De dopluis vind je terug op de bladeren, maar ook op de stam en zelfs op de wortelkluit van jouw plant. Vooral bij de Ficus, Orchidee en diverse palmsoorten komt de dopluis vaak voor.

Schildluis
De schildluis lijkt op de dopluis, maar is iets kleiner (1 tot 3 mm groot). Deze luis heeft een hoornachtig schild waarmee hij zichzelf beschermt tegen gevaren van buitenaf. De schildluis zuigt aan de plant en injecteert jouw kamerplant als het ware met een toxische stof. Het gevolg? Er zullen gele, rode of bruine vlekken op de bladeren ontstaan en uiteindelijk zullen de bladeren afsterven, minder snel groeien of gaan vervormen. Je vindt schildluis vaak op de onderkant van bladeren en op de stam van de plant.

Oorzaken van de dopluis en schildluis
- Droge lucht: beide soorten luizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan. Zorg dat jouw planten op een plek staan die goed is voor hun weerstand. Sommige planten vinden droge lucht fijn en zijn dan weerbaarder tegen luizen.
- Minder sterke planten: dopluizen en schildluizen komen voor in planten die minder sterk zijn. Houd je planten vitaal door ze regelmatig voeding en voldoende water te geven. Zorg er ook voor dat jouw plant begint met goede potgrond. Zo is de plant sterker en heeft de dopluis of de schildluis minder interesse in jouw plant.
- Te veel kalk: schildluizen vinden een grond met veel kalk maar al te fijn. Voorkom teveel kalk in je potgrond door aangetaste planten te verpotten met nieuwe potgrond.
Verspreiding van de luizen
Luizen kunnen verspreid worden door het aanraken van een zieke plant, waardoor de luizen overgebracht kunnen worden. De luis kan overgebracht worden via:
- Insecten;
- Vogels;
- Huisdieren;
- Wind;
- Kleding.
Zorg dat je de besmette plant met handschoenen aan behandelt of verzorgt. Zo voorkom je dat je de luizen zelf overbrengt naar gezonde planten.
Dopluis en schildluis biologisch bestrijden
De luizen zijn moeilijk te bestrijden vanwege de schilden die ze goed beschermen. Gaan de dop- en schildluizen niet vanzelf weg? Probeer dan onze verantwoorde en biologische probleemoplossers.